Aantal vacatures ervaren aangiftemedewerker is hoog

Het aantal vacatures voor ervaren aangiftemedewerker is enorm hoog op het moment. Riep men jaren geleden dat in de 2016, de aangiftemedewerker verleden tijd zou zijn. Anno 2022 is de vraag nog steeds enorm. Kennelijk heeft de oprukkende automatisering tot op heden weinig invloed op deze functie. Vooral de vraag naar ervaren aangiftemedewerkers is stevig. Het aantal vacatures stapelt zich op.

Waarom is de aangiftemedewerker zo moeilijk te vinden?

Dat heeft een tweetal redenen. Ik zal ze per punt omschrijving.

Startende aangiftemedewerker wil adviseren

WO-er die starten in de aangiftepraktijk maken alleen een overstap naar een (meer) adviesfunctie. Deze groep fiscalisten groeit dus niet door tot ervaren aangiftemedewerker. Als men overstapt is dat vaak alleen voor een functie in de adviespraktijk (eventueel met de bijbehorende hoeveelheid aangiftewerk dan wel reviewwerk). Overigens geldt dit ook voor vele HBO-ers.

De ervaren aangiftemedewerker

Deze groep zit vaak bij de grotere kantoren en is niet heel gevoelig voor werkmentaliteit en cultuur. Daarnaast hebben ze vaak zeer goede arbeidsvoorwaarden. Wat ook opvalt is dat deze groep vaak een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit geniet. Men zit goed; zowel qua werkzaamheden als arbeidsvoorwaarden. Waarom zou je dan overstappen naar een ander (kleiner) kantoor? Zeker als je weet dat het salaris en arbeidsvoorwaarden vaak een probleem opleveren?

Hoe trek je een aangiftemedewerker aan?

Als kantoor zal je op een goed moment water bij de wijn moeten doen, wil je de aangiftepraktijk bezet houden of hebben. En dat betekent beter belonen en inspelen op de behoefte aan zelfstandigheid en flexibiliteit voor deze doelgroep. Voordeel is wel dat ‘de aangiftemedewerker’ loyaler is dan de adviseur.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?