Vacatures bedrijfsfiscalist; welke soorten kennen we?

Vacatures bedrijfsfiscalist; welke soorten kennen we?
Ik merk bij fiscalisten die bij accountants- en belastingadvieskantoren werken dat er weinig kennis is over de soorten vacatures voor fiscalisten die naar het bedrijfsleven willen overstappen. Deze functies/ vacatures worden gemakkelijk onder het kopje ‘bedrijfsfiscalist’ geplaatst. Maar is dat wel terecht?

Het is belangrijk om te weten dat het bedrijfsleven weinig zicht heeft op wat een fiscalist überhaupt precies doet. Misschien belangrijker nog; wat is het verschil eigenlijk tussen een fiscalist en een accountant?

Ik verneem vaak van fiscalisten die gesprekken hebben gehad bij een bedrijf dat ze tijdens het gesprek concludeert dat ‘de vacature’ eigenlijk meer iets is voor een accountant, gezien de inhoud. De functie neigt dan teveel naar accountancywerkzaamheden en in het meest ‘fiscale geval’ richting tax accounting. Je snapt dan ook dat de term ‘bedrijfsfiscalist’ niet echt op z’n plek is.

Welke vacatures zijn er voor de bedrijfsfiscalist?

Dit zijn de meest vermelde vacatures voor bedrijfsfiscalisten:

1. Tax manager (*)
2. BTW specialist (*)
3. Compliance medewerker (algemeen)
4. Compliance medewerker (BTW)
5. Tax accounting medewerker of officer


De eerste twee vacatures, tax manager en BTW specialist, zijn het meest fiscaal (uitdagende) functies. Daar kom je met je WO- en kopstudie het meest aan je trekken. De vacatures die daarna komen richten zich vooral op compliance en de laatste, tax accounting medewerker of officer, is het minst fiscaal gericht. Je zou kunnen zeggen dat een accountant met fiscaal vernuft hier ook prima in weg komt.

Welk profiel wordt er het meest gezocht in het bedrijfsleven?
De grotere bedrijven of multinationals richten zich op een zeer beperkt profiel. Vooral als het gaat om de rol van tax manager. Dit profiel bestaat uit een werkervaringsschaal van 2 tot ongeveer 12 jaar ervaring, opgedaan bij een Big Four kantoor en het liefst in de internationale praktijk. Daarnaast vind je vacatures voor bedrijfsfiscalisten het vaakst in de stedelijke regio’s. Daar waar de grote bedrijven zitten.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?