Solliciteren? Vertel jouw persoonlijke verhaal

Solliciteren? vertel dan jouw persoonlijke verhaal!

Vind je het ook steeds lastiger om op te vallen met je sollicitatiebrief? Dat is niet vreemd, want recruiters ontvangen soms tot wel honderden reacties op één vacature. Geen wonder dat je soms maar weinig respons krijgt op al die verzonden brieven! Gelukkig is er een manier om
ervoor te zorgen dat jouw brief wél opvalt. En nee, je hoeft je brief niet in alle kleuren van de regenboog te verzenden, maar kunt jezelf onderscheiden op een andere, maar toch bijzondere manier. Zo komt die droombaan toch nog binnen handbereik.

Het wondermiddel heet storytelling, een vorm van persuasieve communicatie. Dat is voor mensen eigenlijk een heel natuurlijke manier van communiceren. Ieder mens is van nature namelijk een verhalenverteller. Door je verhaal te vertellen maak je contact met mensen, je spreekt ze emotioneel aan en ontlokt op die manier reacties.

Storytelling in je sollicitatiebrief toont lef

Schrijf eens geen opsomming van feitelijke informatie en standaardzinnen. Heb lef en vertel je eigen authentieke verhaal. Sterker nog, verpak de gebeurtenissen in spannende anekdotes! Solliciteren is jouw persoonlijke verhaal vertellen. Op die manier laat je meer van jezelf zien dan lijstjes met werkervaring en vaardigheden. Maar waarom zou je dat doen? De belangrijkste reden om storytelling te gebruiken voor je sollicitatiebrief is om ervoor te zorgen dat de recruiter jou niet vergeet. Een verhaal blijft beter hangen dan standaard beschrijvende informatie. Durf jij het aan?

Vertel je verhaal ook in je curriculum vitae

Je kunt storytelling niet alleen toepassen in je motivatiebrief, maar ook bij je curriculum vitae. Dat hoef je niet direct drastisch te doen, maar begin eerst eens met het aanpassen van de beschrijvingen van je werkervaring. Bekijk de gewenste vaardigheden en bedenk welk verhaal of anekdote je zou kunnen vertellen om aan te tonen dat je over die vaardigheden beschikt. Waarom solliciteer je specifiek op die functie? Wat is je passie?

De ingrediënten van een goed verhaal

Als je gaat solliciteren, vertel dan jouw persoonlijke verhaal. Een goed verhaal bevat obstakels en keerpunten, een conflict en verandering. Denk voor jezelf na over de keerpunten die er in je leven zijn geweest. Welke gebeurtenissen hebben je gevormd tot wie je bent? Wat was het resultaat daarvan? Wat zijn de doelen die je nastreeft? Verpak dit vervolgens in een persoonlijk verhaal en verwerk het daarna zowel in je motivatiebrief als je curriculum vitae. Zelfs in het sollicitatiegesprek kun je storytelling toepassen om op te vallen met jouw persoonlijke verhaal. Een mooie anekdote die tegelijkertijd je geschiktheid voor de functie aantoont, blijft gegarandeerd op een positieve manier in het hoofd van de recruiter hangen. Laat je het ons even weten als je die droombaan hebt gekregen? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?