Meer fusies en overnames in de accountancy

Meer fusies en overnames in de accountancy. Er is sprake van een positief branchesentiment in de accountancy. Dat zorgde in 2017 onder andere voor een hoge bereidheid bij accountants om hun eigen kantoor te verkopen, een kantoor over te nemen of te fuseren met een ander kantoor. Deze bereidheid was in 2017 beduidend hoger dan in de jaren ervoor, blijkt uit het benchmarkonderzoek van Full Finance.

Meer fusies en overnames accountancy

Positief branchesentiment

Uit dit benchmarkonderzoek blijkt dat het branchesentiment in 2017 positief was: op alle vier de factoren die werden onderzocht (economisch klimaat, prijsontwikkeling, ontwikkeling van het aantal klanten en de ontwikkeling van de financiële situatie) werd hoger gescoord dan in het benchmarkonderzoek van 2016. Daarnaast is er volgens Full Finance een andere positieve ontwikkeling voor de fusie- en overnamemarkt te noemen: de financiering van goodwill. Banken zijn weer bereid om tot 100% van de goodwill te financieren, tegen een aanmerkelijk lagere rente dan vijf jaar geleden. Al kan dit natuurlijk per individuele casus verschillen.


Andere interessante accountancy artikelen geschreven door Peter A. Tijssen:


Wie nam wie over?

In de categorie grotere kantoren zijn er nieuwe spelers met groeiambitie op de markt. Zo is Auren in Nederland een nog relatief onbekende partij, maar in Spanje en Duitsland groot. Met de overname van drie kantoren (Lodder, Jan Bos Accountants en ASH Audit) onderstrepen ze in Nederland ook ambities te hebben. Doelstelling is een positie binnen de top 30.

Flynth is geen nieuwe speler, maar maakte wel een aantal jaren een pas op de plaats. Vanaf 2017 was er weer ruimte voor groei. Ook accon avm en Alfa zijn oude bekenden op de overnamemarkt. Accon avm nam in 2017 Van Noord Accountants over.

Lokaal en regionaal

Ook lokaal en regionaal waren er in 2017 veel fusies en overnames. Zo fuseerden Ontdekkracht uit Tilburg met Louer én Van der Aa en Belderok. Ze gingen eind 2017 verder onder de naam Ontdekkracht Accountants en Adviseurs. In Soest nam Bos & Woerdman K2-3 uit Leusden over.

2018

Voor 2018 verwacht Full Finance eenzelfde beeld als in 2018. Veel kantoren met ambities zijn dit jaar al op overnamepad. En hoewel een prijsbepaling altijd een samenspel van factoren is en per individuele casus wordt bepaald, lijken kopers vanwege dat positieve branchesentiment bereid een hogere prijs te betalen dan een aantal jaren geleden.

Meer fusies en overnames accountancy

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter accountancy.

Wil Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 0653 – 911545

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?