Keuze NOB of RB: welke vergroot jouw kansen op de fiscale arbeidsmarkt?

Keuze NOB of RB?
Je hebt Fiscaal Recht of Fiscale Economie afgerond en je wilt een kopstudie doen. Wat is nou de beste keuze? En belangrijker, welke past nou het beste bij je keuze qua werkgever? Wordt je keuze NOB of juist RB?

Bij wat voor een soort kantoor pas jij? Groot of kleiner?
Ik zou zeggen dat de keuze afhankelijk is van voor wat voor kantoor je wilt gaan. Kies voor een groter kantoor zoals BDO of Deloitte, dan is een NOB een must. Ben je meer het type voor een kleiner, puur MKB gericht kantoor, dan is een RB een prima keuze.

Heb je in de toekomst interesse in een functie als fiscalist in het bedrijfsleven, dan doe je er verstandig aan het NOB af te ronden. Veel multinationals hanteren dit namelijk als harde eis.

Zit er nou zoveel tussen NOB en RB?
Ik verneem van fiscalisten dat het ‘gat’ tussen beiden eigenlijk steeds kleiner wordt. Van oudsher kozen WO opgeleide fiscalisten voor NOB en HBO opgeleide belastingadviseurs voor RB (voorheen FB).

Wel merk ik dat vooral kleinere kantoren tegenwoordig steeds meer de aansluiting met NOB opzoeken om aan de wens van vooral jongere fiscalisten tegemoet te komen. NOB is en blijft ‘hot’ onder de jongere generatie fiscalisten; terecht of onterecht.

Maakt een HBO of WO studie verschil op de arbeidsmarkt?
Als je kijkt naar accountants- en belastingadvieskantoren, dan maakt de studiekeuze wel degelijk uit. Er zijn kantoren die alleen WO-ers (FE of FR) aannemen. Dit was van oudsher al het geval.

Nu (2019) zie je dat ook kleinere kantoren deze eis gaan hanteren. Dat betekent zwart/ wit gezegd dat de mogelijkheden voor HBO-ers afnemen. Erg zonde, maar het is nou eenmaal een trend in de arbeidsmarkt. Men vindt een HBO steeds vaker bij een aangiftepraktijkgerichte functie passen en WO meer bij een adviesfunctie.

Voor meer informatie:
NOB
RB


Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?