Zoek direct je vacature

Tips voor het vinden van personeel

Hoe vind je de perfecte werknemer?

Het is geen nieuws dat het succes van een bedrijf voor het grootste gedeelte ligt in de handen van de werknemers. Het is dan ook van groot belang dat je iemand aanneemt die een aanwinst is voor je bedrijf. Maar hoe vind je deze ‘perfecte werknemer’? Om te beginnen moet je beseffen dat een sollicitatiegesprek heel anders is dan een auditie bij The Voice of Holland. Je kunt niet je stoel op goed geluk omdraaien om vervolgens pas te zien wat er voor je staat. Een sollicitatieprocedure moet professioneel opgezet worden. En dat is niet eenvoudig.

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Weet wat je zoekt in een kandidaat

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe werknemer of met iemand in gesprek gaat, moet je voor jezelf op een rijtje zetten waar een kandidaat aan moet voldoen. Wat zijn belangrijke eigenschappen? En denk hierbij verder dan ‘stressbestendig, zelfstandig, kunnen werken in teamverband en een hands on mentaliteit… Welke gedrageigenschappen zijn van belang? Waarom zal een kandidaat wel of juist niet uitblinken in de nieuwe functie? En daarnaast is het belangrijk dat een kandidaat zich prettig voelt bij de bedrijfscultuur. Een nieuwe werknemer kan nog zoveel ervaring hebben, als de klik er niet is, zal dit op de lange termijn zorgen voor problemen. Dit voorbereidende werk hoef je uiteraard niet alleen te doen. Praat met voorgangers met dezelfde functie en met zowel interne als externe klanten.

Die éne slimme vraag bestaat niet…

Sommige ceo’s zijn er heilig van overtuigd dat je een kandidaat met één originele vraag helemaal kunt doorgronden. Vragen als ‘Stel je hebt een date om 18.00 uur en net als je weg wilt gaan, vraagt je baas of je over wilt werken.. Wat doe je?’ of ‘Als je niet hoeft te werken, wat zou je dan doen’? zijn leuk, maar realiseer je wel dat het antwoord dat je krijgt uiteindelijk niets te maken heeft met het feit of een kandidaat wel of niet geschikt is voor deze functie. En daarnaast weet de persoon aan de overkant van de tafel echt wel dat dit soort vragen zijn of haar kant op komen, je bent namelijk niet de eerste die dit doet.

Wat je altijd wel kunt vragen in een sollicitatiegesprek is het volgende: Wat zijn we vergeten te vragen/ Wat hadden we je nog moeten vragen?

Zorg voor bewijs!

Het belangrijkste doel tijdens een sollicitatieproces is bewijs zien te krijgen dat een kandidaat, zonder enige twijfel, over de eigenschappen beschikt die nodig zijn voor de functie. En in een gesprek kom je hier niet achter zonder enkele testen te doen. Een kandidaat kan zich nog zo mooi voordoen, of dit werkelijk zo is, blijkt pas uit de praktijk. Laat ze dingen voordoen, doe een rollenspel of een persoonlijkheidstest, maar ook simulaties zijn van belang. Moet hij of zij onder hoge druk beslissen? Moet hij of zij belangrijke beslissingen nemen? Kijk hoe ze hier mee omgaan. Bestaat je procedure op dit moment alleen nog maar uit een gesprek waarin je kandidaten vage vragen voorlegt? Dan zal het aannamesucces ook nooit meer dan redelijk worden.

Betrek anderen bij de procedure

Eén persoon betrekken bij het sollicitatiegesprek is net zo handig als de jungle verkennen zonder gids. De kans dat je een verkeerde kandidaat aanneemt is net zo groot als die van verdwalen... Om goede mensen aan te nemen, heb je verschillende perspectieven nodig. Een keuze maken gebaseerd op alleen jouw mening, is geen juiste. Zorg dat er meerdere mensen betrokken zijn bij de gesprekken. En ook heel belangrijk: laat kandidaten kennis maken met de mensen waarmee ze later wellicht moeten samenwerken.

Kortom, de voorbereiding en de procedure zelf vergen een hoop tijd en energie, maar zijn wel van essentieel belang als je goede mensen aan wilt nemen!

Abonneren op nieuwsbrief
Vul hieronder uw e-mailadres in om u aan te melden voor onze nieuwsbrieven.
Bel mij terug
Adviesgroep 88
Energieweg 4
3641 RT Mijdrecht
tel: 0297-24 14 59
e-mail: info@groep88.nl

Postadres
Adviesgroep '88 b.v.
Postbus 384
3640 AJ Mijdrecht
Facebook icoon
© Adviesgroep 88 2019 | Links | Sitemap | Disclaimer | RSS | Nieuws | Link exchange | OTYS Recruiting Technology