Salaris belastingadviseur of fiscalist

Ik hoor vaak van kandidaten fiscalist of belastingadviseur dat een vriend of vriendin een veel hoger salaris heeft. ‘Mijn vriendin verdient € 500,- bruto meer per maand. En een andere kennis € 800,- meer’. Het zijn verhalen die ik ken en altijd met een flinke korrel zout neem.

Ja, er zijn een paar kantoren die bovenmatig betalen. Maar die vragen ook wel wat. Bijvoorbeeld een cijferlijst met een cijfergemiddelde van 8. Of een werkweek van meer dan 50 uur. Contractueel wel 36 uur, maar men kijkt wel vreemd op als je om 17:30 uur roept dat je naar huis gaat. Veelal kantoren die zich puur op de internationale praktijk richten. Realiseer je ook dat men de neiging heeft om het salaris positiever voor te doen.

Ik geef hieronder informatie op basis van jarenlang contact met kandidaten (fiscalisten) en opdrachtgevers (accountants- en belastingadvieskantoren).

Schema: salarissen fiscalist en belastingadviseur

(*) De bovenvermelde salarissen zijn verzameld op basis van gesprekken met fiscalisten en belastingadviseurs die met mij om tafel gaan om samen een nieuwe uitdaging te zoeken.

Verder:

 • de bedragen bruto en op basis van 40 uur per week
 • het zijn salarissen van fiscalisten en belastingadviseurs die voor 80% in de MKB adviespraktijk werkzaam zijn. De salarissen liggen binnen de internationale praktijk of gespecialiseerde praktijken (BTW/LB/TP) hoger. Dit kan wel 300,- tot 400,- bruto per maand zijn.
 • Naar mate de ervaring toeneemt – vooral boven de 8 jaar – nemen de verschillen onderling behoorlijk toe. Dit komt vaak door extra werkzaamheden als: commercie, acquisitie, aansturen.
 • Sommige verhogingen van salarissen komen door het afzien van een pensioenopbouw via de werkgever. Steeds vaker zien we fiscalisten die zelf het pensioen willen regelen.

Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:


Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Verder kan gesteld worden dat de volgende zaken van invloed zijn op de salarisontwikkeling:

De meeste kantoren (B4 tot en met klein) kennen in ieder geval een pensioenregeling waarbij 2/3 wordt vergoed door de werkgever, een onkostenvergoeding van gemiddeld 75,– netto per maand. De leaseregeling geldt steeds vaker voor functies waarbij een commercieel verwachtingspatroon geldt: bijvoorbeeld een (senior)manager die regelmatig naar de klant moet. Het gemiddeld aantal vakantiedagen ligt rond de 27.

Overigens, het is een trend dat de lease-regeling wordt vervangen door een mobiliteitsbudget.

Wat is van invloed op de salarisontwikkeling van fiscalisten en belastingadviseurs?

 1. jaar van starten of overstappen: overstappen in een krappe of ruime arbeidsmarkt is van invloed.
 2. gestart bij een klein of groot, commercieel kantoor.
 3. de regio: beloningsstructuren zijn provincie afhankelijk.
 4. commerciële verantwoordelijkheid.

Bruto salaris fiscalist

Ben je klaar met de studie als fiscaal econoom of fiscaal jurist aan de universiteit en start je als fiscalist bij een accountants- en belastingadvieskantoor? Dan ligt je aanvang salaris fiscalist ergens tussen de € 2.300 tot € 2.700 per maand. Let wel, je bent starter zonder ervaring. Het gemiddelde aanvang salaris bij middelgrote kantoren ligt rond de € 2.500,- op basis van 40 uur.

Bruto salaris belastingadviseur

Een 13e maand is eerder uitzondering dan regel. Het startsalaris van een HBO-er (fiscale economie) is lager dan dat van de WO-er. Vanuit de praktijk weten we dat er ook een paar kantoren zijn die hoger zitten, zo rond de € 2.800. Dit zijn kantoren als PwC en Meijburg.

Het salaris van een fiscalist met vijf jaar ervaring ligt tussen de € 3.500,– en € 4.000,– bruto per maand, exclusief 13e maand en de gebruikelijke emolumenten.

Alle salarisbedragen zijn overigens exclusief 8% vakantiegeld (dat wordt berekend over het bruto jaarsalaris).

Bedrijfsleven

De bedragen liggen in het bedrijfsleven vaak hoger, zeker als het om senior posities gaat. Daarbij kent het bedrijfsleven ook wel aandeel- op optieregelingen. Het aantal functies/ vacatures zijn daartegen kleiner.

Specialistische functies

Vooral bij de Big Four worden enkele specialistische functies hoger gewaardeerd qua salaris. Dat heeft dan ook vaak te maken met het feit dat deze vacatures lastiger zijn in te vullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Transfer Pricing specialist. De vraag is groter dan het aanbod en dat heeft invloed op de beloning.

Wat speelt er mee in de bepaling van de hoogte van het salaris van een fiscalist of belastingadviseur?

Wil je meer weten of de arbeidsvoorwaarden en salaris voor de functie van belastingadviseur of fiscalist, stuur dan de onderstaande gegevens op naar Martijn Betgem . Stuur dan wel de onderstaande informatie mee:

 • Leeftijd
 • Opleidingen op HBO en/of WO niveau
 • Carrièrestappen (bijvoorbeeld, begonnen bij klein kantoor, vervolgens 4 jaar bij een Big Four)
 • Aantal jaren ervaring (daarbij graag in welke praktijk: aangifte en/of advies)

Interessante websites met informatie over bruto salarissen fiscalisten/ belastingadviseurs

 • In 2009 verscheen er een monitor jonge fiscalisten in opdracht van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Dat komt met de volgende salaris informatie.
 • Het rapport van het NOB 2010.
 • Het rapport van het NOB 2018.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?