Zoek direct je vacature

Blogs

Anoniem solliciteren, hoe sta jij daarin?

Van opdrachtgevers hoor ik nog weleens dat naam en geslacht onderdeel zijn van de identiteit van een kandidaat, en zij de kandidaten écht willen leren kennen. Maar wat zegt iemands naam of geslacht eigenlijk precies over zijn of haar geschiktheid? En zijn de gesprekken niet het moment om die kandidaat echt te leren kennen?

Wel eens over nagedacht? Lees mijn blog: Adviesgroep88_Blog 88-5.2018.pdf

Kleine accountantskantoren in nood door de aangescherpte opleidingseisen?

Een klein jaar geleden was het even in het nieuws: kleine accountantskantoren vreesden voor een tekort aan accountants voor het MKB. Deze kleinere accountantskantoren zouden namelijk vaak niet kunnen voldoen aan de nieuwe opleidingseisen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA), waardoor accountants in opleiding - op een toch al krappe arbeidsmarkt - eerder zouden kiezen voor een opleidingsplek bij de grotere kantoren.

Hoe hoog is de nood? Adviesgroep88-2-2018.pdf

Kun je kandidaten selecteren op hun taalgebruik?

Is het mogelijk om op basis van hun taalgebruik de beste kandidaten te selecteren? Volgens leiderschapstrainer Mark Murphy wel. Murphy baseert zich voor die conclusie op het onderzoek voor zijn boek Hiring for Attitude. Hij zegt dat de tijd waarin kandidaten spreken, de voornaamwoorden die ze gebruiken en de vorm die ze kiezen veel zegt over de kandidaat. Praten ze veel over het verleden, in actieve vorm en veel over zichzelf? Dan zou het weleens een goede kandidaat kunnen zijn.....

drie tips, lees hier meer.....Adviesgroep88_Blog 88-1.2018.pdf

Stress is killing. Wat gaan we eraan doen?

Wat mij is opgevallen, niet alleen dit jaar overigens, is dat bij heel veel kantoren waar wij mee werken een enorm tekort aan personeel is. Dat geeft natuurlijk stress aan de top, maar die stress sijpelt ook door op de werkvloer. Het werk moet tenslotte wel af. Ik hoor en zie dan ook dat veel ensen met angst en beven de komende maanden (weer) tegemoet zien.

Adviesgroep88_Blog 88-11.2017.pdf

Hoe belangrijk is je online imago?

Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door!

Voor een toekomstige werkgever is het internet daarom een ideale manier om snel een beeld van je te krijgen. Je imago wordt door verschillende websites bepaald. Er is meer te vinden dan je denkt! Sommige opdrachtgevers van ons maken er zelfs een sport van om alleen op basis van ons anonieme profiel proberen te achterhalen wie er achter het cv schuilt.

Adviesgroep88_Blog 88-10.2017.pdf

Welke rol speelt lichaamstaal bij een sollicitatie-gesprek?

Een groot deel van onze communicatie wordt bepaald door lichaamstaal. In wetenschappelijke onderzoeken varieert het percentage van de boodschap dat aan lichaamstaal wordt toegeschreven van 55% tot 95%. Het feit dat digitale communicatie vaak stroef verloopt, wordt dan ook wel toegeschreven aan de afwezigheid van lichaamstaal. De digitale boodschap wordt gewoonweg verkeerd geïnterpreteerd. Lang leve de emoticon!

Adviesgroep88_Blog 88-9.2017.pdf

Ken je nog een mop?

Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? Over dit onderwerp zijn boeken volgeschreven. Moet je die allemaal lezen? Die vraag beantwoord ik aan het eind! Bereiden we bij Adviesgroep’88 kandidaten goed voor? Ja, dat denk ik wel.

Ken je nog een mop, echt gebeurd! Lees hier verder: Adviesgroep88_Blog 88-8.2017.pdf

Hebben accountantskantoren een 'smurfenprobleem'?

“Als er één ding is waar ik moeite mee heb, dan is het dat we veel te veel blauwe KPI-ridders in de organisatie hebben aangenomen. Die mensen zijn zeer goed in exploitation, maar minder in exploration. Daardoor missen we de innovatieve krachten die nodig zijn om in deze eeuw te overleven. Daar is dus nog een wereld te winnen.”

In onze praktijk spreken we dagelijks kandidaten. Gemiddeld komen er bij ons per week 25 tot 30 kandidaten langs. Daarvoor nemen onze consultants ruim de tijd. Altijd! Vaak leidt dat tot een teleurstelling, want met meer dan de helft gaan we, om allerlei redenen, niet verder.

Lees onze complete BLOG: Adviesgroep88_Blog 88-7.2017.pdf

Als kantoor een opvolgingsprobleem?

Steeds vaker krijgen we bij Adviesgroep ’88 vragen uit de markt; of we een kandidaat hebben die op korte termijn wil toetreden tot een maatschap. Vaak begint dit met een mailtje, waarna we uiteraard de telefoon pakken en vragen gaan stellen. Maar al te vaak blijkt dan dat men veel te lang heeft gewacht. De indruk is dat kandidaten, als ze zich niet in de eigen gelederen bevinden, wel voor zo’n positie in de rij staan.

Lees meer: Adviesgroep88_Blog 88-6.2017.pdf

Hosselen kun je leren!

Voor werknemers zijn flexibiliteit en wendbaarheid dus ook de nieuwe norm geworden. Een arbeidsovereenkomst voor het leven is niet meer vanzelfsprekend. De jongere generatie wil dat vaak ook niet. Maar voor kandidaten die de vijftig zijn gepasseerd, is dat nog wel eens wennen. Maar ja, als zij zich bij ons als kandidaat melden, worden ze op de huidige oververhitte arbeidsmarkt vaak niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Terwijl ze vaak nog ruim 15 jaar moeten en willen werken!

Lees meer: Adviesgroep88_Blog 88-5.2017.pdf

Hoog salaris staat overstap in de weg?

Een hoog salaris, aangevuld met prima secundaire arbeidsvoorwaarden, is natuurlijk prachtig. Maar op het moment dat je wilt gaan overstappen, kan je salaris ook een flink obstakel blijken te zijn, zeker als je je levensstandaard erop hebt aangepast. Ondanks de geruchten op internet, waarbij verschillende bronnen vaak erg hoge salarissen beloven, blijkt de praktijk vaak toch anders. Het kan daarom lonen om periodiek met een goed ingevoerd bureau je carrièreplanning te bespreken.

Lees hier het hele artikel: Adviesgroep88_Blog 88-3.2017.pdf

Jobhoppen of baan voor het leven?

In het tweede kwartaal van dit jaar (2017) heeft BDO een artikel gepubliceerd naar aanleiding van het onderzoek “Onderzoek BDO: de meeste medewerkers willen helemaal niet jobhoppen”. Daarin stelt BDO dat Nederlandse werknemers ‘honkvast’ zijn en liever een baan voor het leven (dus één werkgever) hebben, in plaats van elk jaar van werkgever te wisselen.

BDO stelt ook dat de meeste medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker vinden dan een hoog salaris en dat ze liever vrijheid in hun werk krijgen dan complimenten over hun prestaties. Een meerderheid werkt liever in zijn comfortzone dan dat men constant wordt uitgedaagd.

Als intermediair van fiscalisten en accountants zien we naar aanleiding van interviews met kandidaten toch andere uitkomsten. Lees hier hele blog! Adviesgroep88_Blog 88-4.2017.pdf

Online testen zin of onzin deel 1

Elk jaar worden tussen de 500.000 en een miljoen sollicitanten (online) psychologisch getest. Ook onze kandidaten, van starters tot ervaren kandidaten, worden steeds vaker vooraf getest. Maar wat is eigenlijk een assessment? Waarvoor worden ze gebruikt? En heeft een assessment zin?

Lees hier het hele artikel: Adviesgroep88_Blog 88-2a.2017.pdf

Salarisonderhandelingen: wat ben jij waard?

In de huidige krappe markt, waar de vraag naar accountants het aanbod enorm overstijgt, moeten de salarissen wel stijgen. Maar zit je als je overstapt wel te wachten op meer salaris? Of wil je liever meer vrije dagen, een grotere auto, of meer afdracht in je pensioenpot? En hoe weet je bij salarisonderhandelingen eigenlijk wat je waard bent?

Les hier verder: Adviesgroep88_Blog 88-1.2017.pdf

Online testen en assessments, zin of onzin? deel 2

Ook als je kandidaat bij ons bent is de kans groot dat een opdrachtgever een (online) assessment wil afnemen. Het maakt daarbij niet uit of je starter bent of veel ervaring hebt. Maar wat kun je verwachten? Hoe bereid je je voor?

Wat zijn je rechten? En: heeft een assessment zin? Wat kun je verwachten? Om te beginnen is het goed om te weten of je een selectie of een ontwikkelassessment moet doen. Meer informatie hierover vind je in deel 1.

Als het een professioneel assessment van een gerenommeerd bureau betreft krijg je van tevoren het overzichtsprogramma. Hierin staat onder andere hoe lang het assessment duurt en uit welke onderdelen het programma bestaat.

Lees hier verder: Adviesgroep88_Blog 88-2b.2017.pdf

Is er een gevecht gaande?


Nu het aantal vacatures in de zakelijke dienstverlening snel toeneemt en het aantal kandidaten (accountants en fiscalisten) minder wordt, ontstaat het ‘gevecht’ om die ene kandidaat.
 

Lees hier het hele artikel: Is er een gevecht gaande?

Vacatureteksten accountants en fiscalisten

Saaie vacatureteksten is één ding, maar weinig tot niet informatief is misschien nog wel erger.

“Ik zie regelmatig de vacature van kantoor X voorbij komen, ook via verschillende werving & selectie bureaus (want dat kopieert zo lekker). Als je dan zo’n tekst weer eens rustig doorleest, vraag ik me wel eens af: waarom zou ik hierop “nou reageren”? Waar zit de trigger?

Bekijk het hele artikel: Vacatureteksten accountants en fiscalisten. Gaaaaaap!

Switch van salarisadministrateur naar salarisadviseur (2015)

De functie van salarisadministrateur verandert in rap tempo en ingrijpend. De vraag naar ‘de echte administrateur’ heeft de afgelopen maanden plaatsgemaakt door de vraag naar ‘de salarisadviseur’. Dat stelt Martijn Betgem, tien jaar werkzaam als recruiter fiscaal. Dat blijkt ook uit beroepscompetentieprofiel 2014.

Lees het hele artikel: Switch van salarisadministrateur naar salarisadviseur [PDF]

Fiscaal talent raakt vaak gedemotiveerd door kantoorcultuur [juni 2016]

Dat de wereld verandert en dus ook ‘de accountancy’ is wel duidelijk. Automatisering zorgt ervoor dat de nadruk als nooit tevoren op de advieskant komt te liggen. Dit strekt verder dan de praktijk van de accountant. Ook bijvoorbeeld de salarisadministratie krijgt hiermee te maken. En binnen de fiscale afdeling zien we verbreding op gebieden als estate planning en financiële planning. Kortom, medewerkers van accountantskantoren hebben te maken met stevige veranderingen. En dat levert nogal wat uitdagingen op.

Bekijk het hele artikel: Fiscaal talent raakt vaak gedemotiveerd door kantoorcultuur

Accountancyvanmorgen: Bent u een rode, groene, gele of blauwe accountant?

De clichés: de linkerhersenhelft borgt vooral de analytische vaardigheden en de rechterhersenhelft neemt het creatieve en sociale domein voor zijn rekening. De accountant schiet te kort op zijn rechter hersenhelfteigenschappen. Of de accountant en zijn kleur: Een rode accountant is dominant, geel staat voor invloedrijk, groen voor stabiel en blauw voor consciëntieus. Clichés zijn vaak waar, maar in de praktijk niet altijd praktisch. De werkelijkheid is toch vaak complexer. In gesprek met Jan Wietsma, Marjolijn Wibbelink en Peter Tijssen over deze onderwerpen.

Lees het hele artikel: Bent u een rode, groene, gele of blauwe accountant? [PDF]

Is de hoogte van het kennisniveau van de klant van invloed op de hoogte van de offerte?

Deze vraag hield mij bezig toen ik in een week een paar keer werd gebeld met het verzoek: "weet jij een goede accountant, want ik wil misschien overstappen"….Altijd een lastige vraag, om zo maar even door de telefoon te beantwoorden. Voordat ik daar een zinnig antwoord op kan geven moet ik uiteraard wat vragen stellen om mij een beeld te vormen van de onderneming en de verwachtingen. Want heb je wel een accountant nodig, of voldoet een goed administratiekantoor ook?

Lees het hele artikel hier:
Is de hoogte van het kennisniveau van de klant van invloed op de hoogte van de offerte?

Van voortuin tot achterdeur: deel 2

In het magazine Arbeidsmarkt van november 2007 die als bijlage is meegestuurd in onder andere AccountancyNieuws, beschreef ik de drie stappen, werving, selectie en behoud, vanuit de opdrachtgevers- of werkgeverskant.

Lees het hele artikel hier: Van voortuin tot achterdeur: deel 2 [PDF]

Taxence: Verbreding binnen de fiscale praktijk (2016)

Als recruiter fiscaal zie ik de laatste maanden een toenemende vraag van onze opdrachtgevers naar fiscalisten die naast de algemene praktijk ook ervaring meebrengen op breder fiscaal terrein. Bij de grotere kantoren zoals BDO en Deloitte worden deze dan verzorgd door echte specialisten op hun vakgebied en zijn dan; Estate Planner of Financiële Planner.

Klik hier voor het hele artikel: Verbreding binnen de fiscale praktijk [PDF]

Accountancyvanmorgen: Waar ligt de uitdaging? Wel eens aan Chinees of Duits gedacht?

Is het nog wel verstandig is om voor een carrière in accountancy te kiezen? Interessante vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is. Want concreter: hoe ziet het vak van accountant er over 5 jaar uit? En waarover hebben we het dan? Assurance, non-Assurance (de controle- of de samenstelpraktijk)? Want als je op dit moment overweegt een studie te kiezen is een eerste baan over pakweg een jaar of 5 aan de orde. Chinees of Duits is helemaal geen slecht idee: maar dan wel naast je accountancystudie!

Lees het hele artikel: Waar ligt de uitdaging? Wel eens aan Chinees of Duits gedacht? [PDF]

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!

Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog een belangrijk kenmerk: gezonde kantoren hebben doorgaans een sterke, fiscale praktijk. Het gaat echter mis als de accountants die bij een en hetzelfde kantoor werken, af en toe toch even op de nabije stoel van de fiscalist gaan zitten. Ook in een magere periode als deze moet je je daar als accountant niet toe laten verleiden. Je haalt ten onrechte werk weg bij je fiscale collega en je doet je klanten tekort doordat je niet excelleert in fiscale advisering. Zagen aan de poten van de eigen fiscale praktijk is daarom funest.

Lees het hele artikel hier: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk [PDF]

Accountantskantoren worden nooit advieskantoren!

De discussie over prijsdruk en het (noodgedwongen) loslaten van het businessmodel van uren x tarief leeft. En u bent ook echt niet de enige accountant die nu klanten over de vloer krijgt met de vraag of u nog eens duidelijk kunt uitleggen wáár u nou eigenlijk extra waarde toevoegt en waarom dat zo veel moet kosten. Kortom, er wordt geknaagd aan traditionele dienstverlening en het geld moet op andere manieren binnenkomen. Sommigen menen dan het ei van Columbus te hebben ontdekt en roepen uit volle borst: ‘De accountant moet meer adviseren!’ Dat is een simpele oplossingsrichting, met een onzekere uitkomst. Veel accountantskantoren zullen – en kunnen – de slag naar advieskantoor om diverse redenen gewoon niet maken.

Lees het hele artikel:
Accountantskantoren worden nooit advieskantoren! [PDF]
Abonneren op nieuwsbrief
Vul hieronder uw e-mailadres in om u aan te melden voor onze nieuwsbrieven.
Bel mij terug
Adviesgroep 88
Energieweg 4
3641 RT Mijdrecht
tel: 0297-24 14 59
e-mail: info@groep88.nl

Postadres
Adviesgroep '88 b.v.
Postbus 384
3640 AJ Mijdrecht
Facebook icoon
© Adviesgroep 88 2018 | Links | Sitemap | Disclaimer | RSS | Nieuws | Link exchange | OTYS Recruiting Technology